Projekt wnętrza: duch domu wakacyjnego

Zaktualizowana dekoracja, lepiej dopasowane okucia i nowa rama; właściciele podjęli się renowacji, która daje chlubę objętości, płynności między przestrzeniami i relaksu.

32 akcje

Z ulicy prawie nic nie daje wglądu w urok tej nieruchomości zbudowanej z kamienia! Przy wejściu, od strony północnej, za starą bramą, kwiatowo-zadrzewiona aleja prowadzi nas na żwirowy dziedziniec, otoczony pięknymi płytami wapiennymi. Od strony południowej dom wychodzi na duży ogród z basenem otoczonym plażą w ipe. Oaza spokoju, której pochodzenie pozostaje niepewne

...

Zwodniczy stan rzeczy
Ta piękna Charentaise, zwieńczona gzymsem, zdaje się wahać między parterowym stylem „sklepu Bordeaux” a architekturą „rezydencji”. Zbudowany około 1850 roku, rozciąga swoje fasady z ciosanych kamiennych bloków, przebitych proporcjonalnymi i regularnymi wnękami. Czy to bałagan, w którym kiedyś byli funkcjonariusze z sąsiedniego fortu, czy stara karczma, jak sugeruje namalowany znak? Jedno jest pewne: jakkolwiek zdrowe może się wydawać, to mieszkanie było w niebezpieczeństwie. Mimo diagnozy termitów ramy groziły niepowodzeniem.

Kratownice ukryte pod podwieszanym sufitem z płyt gipsowo-kartonowych wyglądały bardziej jak sieć galerii niż lite drewno! W dobrym stanie wyposażenie wewnętrzne nie było już aktualne. Sytuacja ta zmotywowała właścicieli do wezwania architektów Brigitte Lachaud i Huberta Xhignessa. „Remont obejmował dwa aspekty, jeden strukturalny, drugi związany z układem” - wyjaśniają. Musieliśmy wymienić ramy, zaizolować i pokryć dachy podczas przeglądu wyposażenia wnętrza, które nie odpowiadało stylowi życia nowych mieszkańców ”.

Rama i głośność w centrum uwagi
Szukając relaksu, nasi goście chcą jasnego domu wakacyjnego, który jest jednocześnie otwarty i zorganizowany. W odpowiedzi właściciele proponują usunięcie podwieszanych sufitów (111 metrów kwadratowych), aby zwolnić powierzchnię strychu i ulepszyć nowe gospodarstwa. W podobny sposób sugerują otwarcie kuchni na salon za pośrednictwem centralnej wyspy łączącej blat i część barową. Dwie sypialnie i ich łazienki zostaną przeorganizowane, aby dać pierwszeństwo dostępowi i komfortowi. Wreszcie wyjście na ogród zapewni taras dostępny z salonu. Jeśli chodzi o kalendarz, ten projekt renowacji (badania i prace) trwał przez okres około jednego roku (od połowy 2007 do połowy 2008 r.), Z „bardzo regularną kontynuacją prac, zgodnie z wymogami tego rodzaju nadmiernej renowacji. środek ”, podsumowują Brigitte Lachaud i Hubert Xhigness. Wejście do domu otwiera się na centralny korytarz obsługujący pomieszczenia rozmieszczone po obu stronach. Mijając to wejście, odkrywamy dużą objętość salonu (po lewej), w której współistnieją salon, kuchnia i jadalnia.

Skierowany na południe, cieszy się dużą ilością światła dzięki siedmiu wnękom, w tym dwóm francuskim oknom wychodzącym na ogród. Gwiazda tego miejsca, nowa rama prezentuje piękne ramy z kołkami wpuszczanymi. W jodle białej ma cztery kratownice (nieodkształcalna trójkątna konstrukcja), w tym dwa rowki (zespół elementów konstrukcyjnych promieniujących wokół stempla), które podtrzymują trzy stoki dachu na każdym końcu. Najbardziej spektakularny jest ten, który zajmuje róg salonu: powstaje z przecięcia się półkrwizy zadu i łopatek. Wokół centralnego stempla rozpórki i cięgna promieniują harmonijnie. Panele z jasnego drewna, pełzające rytmy płatwi pomalowanych na bladoszary przywodzą na myśl architekturę kolonialną (stolarka i szkielet, Michel Vaccarin). Na ziemi duże kamienne płyty ceramiczne (60 centymetrów z boku) nadają współczesny charakter i ułatwiają utrzymanie domu (160 metrów kwadratowych). Dzięki „prostym prostym krawędziom” są one instalowane z bardzo drobnymi i graficznymi spoinami (Ludo Carreleur).

Kuchnia z dobrymi biurami
Wcześniej podzielona kuchnia bez kompleksu prowadzi teraz dialog z salonem poprzez centralną wyspę z woskowanego betonu (wysokość 1,30 m na 3,20 m długości). Boczne obszary przygotowawcze, łączy w sobie funkcje blatu, płyty kuchennej oraz integruje nakładane na siebie wózki przesuwne. Jeśli chodzi o pobyt, obejmuje plan barowy, który zaprasza na drinka z przyjaciółmi lub lunch w drodze. Równolegle do wyspy i znajdujący się 1,40 m wstecz, druga linia jest zintegrowana z otwartą konstrukcją, zamontowaną w płycie gk. Blat z woskowanego betonu rozciąga się od jednego końca do drugiego, podczas gdy zmywarka i różne miejsca do przechowywania znajdują się poniżej.

Powyżej szafy z podnoszonymi drzwiami opierają się o ścianę z koroną za pomocą listwy z oświetleniem niskonapięciowym. Druga strona tej szafki kuchennej wyznacza hol wejściowy, który przecina dom. Ta proporcjonalna bryła w bardzo oryginalny sposób konstruuje w ten sposób przestrzeń pomiędzy salonem-kuchnią a znajdującymi się zaraz po niej sypialniami. Co więcej bez ukrywania farmy z widoczną ramką dokładnie powyżej! Jedna z tych aranżacji, które spełniły pragnienie pierwotnie wyrażone przez właścicieli otwartego, ale uporządkowanego domu.

Raport przygotowany przez Alaina Chaignona. Architekci Brigitte Lachaud i Hubert Xhigness

Zostaw Swój Komentarz

Please enter your comment!
Please enter your name here